upotreba etarskih ulja
Da li ste znali?

EFEKAT, UPOTREBA I MERE OPREZA U PRIMENI ETARSKIH ULJA

Osim za opuštanje,ublažavanje stresa,umora i prehlade, etarska ulja se mogu koristiti za negu kože, prevenciju celulita i strija, lečenje akni, gljivica ili peruti. Kratka priča o omiljenim eteričnim uljima, njihovom efektu i načinu upotrebe.

Kao što sam već pisala, posebno uživanje mi predstavlja da u svojoj maloj kućnoj “ laboratoriji ” pravim različite preparate od etarskih ulja. Osim što je zabavno, veoma je i korisno, jer svako od ovih ulja ima pozitivno delovanje i može se iskoristiti za određeni problem. Ovde sam navela efekte, mere opreza i način upotrebe za pet etarskih ulja koja najčešće koristim, kao i ulja sa kojima se ona najbolje “ slažu ”. Dakle, pri kupovini etarskih ulja za aroma lampe možete se voditi time koje vam najprijatnije miriše, ali za primenu na koži trebate da ispratite i njihovo delovanje, kao i štetne efekte koje mogu da izazovu.

Takođe, dala sam i neke primere za njihov način upotrebe, jer je to jedna od najčešćih dilema. Inhalacija se primenjuju tako što se nekoliko kapi ulja doda u prokuvalu vodu nad kojom se, pokriveni peškirom, inhalirate dok se voda ne ohladi. Kod primene kompresa i obloga, potrebno je zagrejati vodu, u nju dodati nekoliko kapi etarskog ulja, a zatim u tu mešavinu potopiti peškir, iscediti ga i naneti na željeno mesto na telu. U aroma lampama se koristi tako što se u udubljenje na lampi doda voda i nekoliko kapi ulja, a ispod se zapali sveća koja tu mešavinu zagreva i oslobađa prijatne mirise koji se šire po prostoriji. Raspršivači su takođe jednostavni i zgodni za upotrebu ( u toaletu ili prostoriji gde boravite ), gde se u bočicu sipa voda i etarsko ulje, a zatim se protrese i pritiskom na prskalicu oslobađa prijatan miris. Ipak, najčešće su upotrebe gde se nekoliko kapi etarskog ulja doda u kremu, losion, ulje, šampon ili kupku da bi ispoljilo svoje lekovito delovanje na kožu.

Ipak,u ovom tekstu neće biti reči o doziranju, jer se ono uvek razlikuje u zavisnosti od samog ulja, kao i od efekta koji želite da postignete i načina upotrebe. Za doziranje se uvek preporučuje pomoć aromaterapeuta.

 

ETARSKO ULJE LAVANDE

Miris: sladak, začinski. Prema mirisnoj noti spada u cvetnu.

Efekat: Univerzalno ulje. Korišćeno u aroma lampama opušta i umiruje. Ublažava stres, glavobolju, nervozu, noćne more i nesanicu. Rastvoreno u baznom ulju smanjuje iritacije na koži i štiti od ujeda insekata.

Kombinuje se sa: citrusnim uljima, iglicama bora, ruzmarinom, geranijumom i pačulijem.

Mere opreza: Nema. Jedino ulje koje se neražblaženo sme naneti na kožu.

Način upotrebe: inhalacija, komprese , kupke, kreme, aroma lampe.

ETARSKO ULJE IGLICA BORA

Miris: svež, oštar,prijatan. Prema mirisnoj noti svrstava se u grupu smolastih tj. drvenastih.

Efekat: Koristi se za inhalaciju kod prehlade i infekcija disajnih puteva. Jak je antiseptik. Odlično je za dezinfekciju vazduha. Ima dezodorirajući efekat. Razblaženo u baznom ulju odlicno je za ubrzavanje cirkulacije, tretiranje celulita i bolova u mišićima.

Kombinuje se sa: etarskim uljem žalfije, lavande, eukalpitusa.

Mere opreza: Treba ga izbegavati u trudnoći. Ne koristiti na osetljivoj koži jer je može iritirati.

Način upotrebe: masaže ,inhalacije.

ETARSKO ULJE ČAJNOG DRVETA

Miris: svež miris sličan kamforu.

Efekat: Deluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Korišćeno u aroma lampama odlična je pomoć kod infekcija disajnih puteva. Nekoliko kapi ovog ulja, rastvoreno u vodi može se koristiti za uklanjanje peruti, gljivica ili akni.

Mere opreza: može iritirati osetljivu kožu.

Način upotrebe: inhalacija, kreme,šamponi, komprese, kupke, aroma lampe,raspršivači.

ETARSKO ULJE BERGAMOTA

Miris: voćni, pikantan. Prema mirisnoj noti spada u citrusne.

Efekat: Nekoliko kapi ovog etarskog ulja u aroma lampi smanjiće depresiju ili simptome PMS-a. Razblaženo u baznom ulju moze se koristiti za masažu koja ce otkloniti stres i tenziju. Često se koristi u izradi parfema.

Kombinuje se sa: etarskim uljem lavande i geranijuma.

Mere opreza: Kod osetljivih osoba može da iritira kožu. Ne sme se nanositi na kožu pre izlaganja UV zračenju.

Način upotrebe: inhalacija, aroma lampe, raspršivači

ETARSKO ULJE MADARINE

Miris: slatkast, voćni. Prema mirisnoj noti spada u citruse.

Efekat: Korišćeno u aroma lampama otklanja stres, tenziju, nervozu i nesanicu. Za sprecavanje nastanka strija, dovoljno je da dodate nekoliko kapi ovog citrusnog ulja u nevenovo ulje i njime se mažete svaki dan. Nekoliko kapi dodatih u kremu sprečiće nastanak akni.

Kombinuje se sa: lavandom i nerolijem.

Mere opreza: Nakon nanošenja na kožu ne izlagati se UV zračenju narednih nekoliko sati.

Način upotrebe: inhalacije, kupke, kreme, masaža.

 

Koja su vaša omiljena eterična ulja? Kako ih vi koristite?

 

Slični postovi

1 komentar

  • Nikolina Bojic
    23.10.2015 16:31
    Svidja mi se!

Postavite komentar