PROŠIRENE PORE
Da li ste znali?

PROŠIRENE PORE I KAKO IH SMANJITI - SAVET KOZMETIČARA

Šta su pore i koja je njihova uloga? Zašto se stvaraju proširene pore i kako ih tretirati da bi se smanjile ili bile manje vidljive? Odgovori na ova pitanja i par korisnih saveta pronaćićete u novom postu.

ŠTA SU PORE I KOJA JE NJIHOVA ULOGA?

Površina kože nije glatka, već se na njoj mogu primetiti grebeni, udubljenja i pore. Pore su sitni otvori na koži koji su bitni za sekretornu i ekskretornu ulogu lojnih i znojnih žlezda, kao i za resorpciju preparata nanetih na kožu. Ukoliko pore postanu vidljivije, odnosno proširene mogu predstavljati estetski problem koji se veoma teško eliminiše ili prikriva.

 

ZAŠTO SE STVARAJU PROŠIRENE PORE?

Proširene pore najčešće prate masni tip kože gde se višak masnoće i nečistoća skuplja u porama. Na proširene pore mogu uticati i genetska predispozicija, kao i preterano izlaganje sunčevom zračenju. Najvidljivije su na T zoni gde se koža najviše masti.

Proširene pore su veliki izazov za kozmetičare, jer ne postoji ni jedno sredstvo koje će trajno rešiti ovaj problem, već samo tretmani koji će ga privremeno ublažiti.

 

SAVETI KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI DA BI PROŠIRENE PORE BILE MANJE VIDLJIVE

*Veoma je bitno redovno čistiti kožu i sprečavati nakupljanje nečistoća u porama. Tu se podrazumeva redovno skidanje šminke, čišćenje lica odgovarajućim mlekom i tonikom, kao i izbegavanje preparata koji deluju komedogeno.

*Takođe, još jedna od bitnih procedura je redovni piling kože. Na ovaj način se otklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, nečistoće i višak sebuma koji zapušuju pore.

*Na skupljanje proširenih pora možete uticati i tako što ćete se umivati hladnom vodom.

*Redovna poseta kozmetičaru je obavezna, jer se prilikom tretmana lica otklone mitiseri i nečistoće sa lica, pa se i same pore nakon toga skupe.

*Bitno je i prilikom šminkanja na mestima proširenih pora ne koristiti pudere koji nisu mat ili hajlajtere, jer će ih oni učiniti vidljivijim.

*Obavezno koristiti UV zaštitu.

 

KAKO SMANJITI PROŠIRENE PORE?

 

MASAŽA LEDOM

Primena niskih temperatura i hlađenje površina naziva se krioterapija. Masaža kockicom leda je vrste krioterapije i primenjuje se na koži iz nekoliko razloga. Pre svega da bi se otklonile izumrle ćelije kože, odnosno kao piling lica, a zatim i zbog svog delovanja na skupljanje proširenih pora. Uzmite jednu kockicu leda i sa njom imasirajte lice oko pola minute.

 

ADSTRIGENSI

Kozmetičke supstance koje na mestu aplikovanja deluju tako da dovode do skupljanja tkiva nazivaju se ADSTRIGENSI. Dakle, ukoliko imate proširene pore, u sastavu preparata za negu potražite neku od ovih sirovina. Ili, jednostavno sami pripremite masku ili tonik od njih i uvrstite ih u svoju svakodnevnu rutinu nege kože.

ARNIKA

Arnika je biljka koja, pored toga što skuplja proširene pore, deluje i antiseptično. Pospešuje zarastanje rana, a koristi se i u vidu obloga kod natečene kože.

Ukoliko sameljete osušenu arniku, od nje možete napraviti masku za lice koja će skupiti proširene pore.

Od arnike možete pripremiti i tinkturu koju ćete dodavati u maske za lice ili tonike za čišćenje. Tinktura se priprema tako što se u flaši 5 grama suvih cvetova arnike prelije sa 100 grama alkohola 70%, ostavi se da odstoji četiri nedelje na toplom mestu u kući, a zatim procedimo i koristimo. Ukoliko vas mrzi da pripremate tinkturu sami, možete je kupiti u apoteci.

 

GLINA

Zelena glina je bogata mineralima i na kožu deluje tako što otklanja višak nečistoća i produkata metabolizma i skuplja proširene pore. Masku od gline za proširene pore možete pripremiti tako što dve kašike gline pomešate sa dve kašike hladne vode, nanesete na lice i ostavite da se potpuno osuši.

 

KOPRIVA

Kopriva je biljka koja sadrži niz biološki aktivnih jedinjenja koja deluju kao adstrigensi (skupljaju pore) i antiseptici. U kozmetologiji se najčešće zbog svojih osobina koristi u preparatima za jačanje korena kose i za otklanjanje peruti. Da biste je iskoristili za skupljanje proširenih pora, najbolje je od osušenih listova koprive pripremiti jak čaj koji ćete aplikovati na kožu u vidu obloga.

 

BELANCE

Belance se sastoji od vode i belančevina i kad se nanese na kožu formira film koji zateže kožu i skuplja proširene pore.

Maska od belanceta se priprema tako što se jedno belance dobro umuti dok ne postane penasto. Na lice se nanosi najbolje uz pomoć četkice. Ostaviti masku da deluje dok se potpuno ne osuši i dok ne krene da se steže. Maska će sa površine kože ukloniti višak masnoće, a prošiene pore će se skupiti.

 

ŽALFIJA

Čaj od žalfije prisutan je u svakom domaćinstvu, a malo je poznato da se može koristiti i za skupjanje proširenih pora. Listovi ove aromatične biljke koriste se za pripremanje različitih preparata koji deluju adstrigentno i antiseptično. Za sklpljanje proširenih pora možete koristiti žalfiju u obliku obloga od čaja, ili za pripremu maski ili tonika.

 

Ukoliko želite da budete u toku sa novim postovima na blogu lajkujte facebook stranu Oboji Život.

Slični postovi

1 komentar

 • Tamara
  25.11.2015 07:57
  Odlican post, bas sam se lepo informisala! :) <3
  • Oboji život
   25.11.2015 13:00
   Hvala lepo :-)

Postavite komentar