kamilica za kožu
Da li ste znali?

REČ KOZMETIČARA: AZULENSKE BILJKE I NEGA OSETLJIVE KOŽE SKLONE CRVENILU

Zima i jesen su najteži period godine za osobe sa osetljivom kožom, jer im se mogu javiti crvenilo i iritacije. Tada im je potrebna dodatna nega na bazi biljaka, poput kamilice i hajdučke trave, koje će ublažiti upale, svrab i crvenilo i umiriti kožu

Početak jeseni doneo nam je niske temperature i vetrovito vreme, što se najgore odrazilo na one koji imaju problema sa osetljivom kožom skonom crvenilu, iritaciji i alergijama. U ovom periodu osetljiva koža zahteva posebnu negu koja će pojačati njenu odbrambenu moć, ublažiti zapaljenja i upale i sprečiti nastanak svraba i crvenila.

Posebna grupa biljaka koja ima ovaj efekat, odnosno koja deluje na suzbijanje crvenila i upala kože, su azulenske biljke. U ovu grupu svrstavaju se biljke koje u svom sastavu sadrže aromatične ugljovodonike, poznatije kao azulene. Azulen deluje antiinflamatorno, antialergijski i dezodorirajuće. Najveća koncentracija azulena može se naći u biljkama poput kamilice i hajdučke trave, pa ukoliko imate osetljivu kožu najbolje je da u svakodnevnu negu uvrstite preparate izrađene od ovih biljaka.

 

KAMILICA

Najpoznatija biljka koja je nadaleko poznata po svojoj sposobnosti ublažavanja crvenila, upala i zaštite od spoljašnjih uticaja svakako je kamilica. Kao lekoviti delovi biljke koriste se osušene cvetne glavice bez stabljika. Koristi se za lečenje ekcema, upalnih procesa na koži i opekotina. Kamilica je neškodljiva i ne može se predozirati.

Kamilica sadrži više aktivnih sastojaka, ali najvažniji,od kojih potiče njeno lekovito delovanje su azulen, apigenin i bisabolol.

AZULEN

Iz etarskog ulja kamilice dobijenog destilacijom cvetova izdvaja se intenzivno plavo obojen azulen. Sastojak je mnogih maski namenjenih za osetljivu kožu sklonu crvenilu, pa ukoliko imate ovaj problem potražite ovaj sastojak u njihovom sastavu.

BISABOLOL

Takođe je sastojak eteričnog ulja kamilice. Posebno je cenjen jer nema alergena i iritativna svojstva na kožu. Problem kod ove sirovine se javlja u tome što ga biljka sadži u minimalnim koncentracijama, pa je veoma skup. Izuzetno je kvalitetan sastojak koji ima antiinflamatorno delovanje. Sastojak je mnogih dečijih proizvoda, krema za negu lica i često ga možete naći u prirodnoj kozmetici, pa pri kupovini proizvoda za osetljivu kožu ga obavezno pronađite na spisku sirovina.

NA KOJI NAČIN MOGU NEGOVATI OSETLJIVU KOŽU KAMILICOM?

OBLOZI:

Ukoliko imate osetljivu kožu na kojoj se često javljaju alergijske reakcije, kamilicu najjednostavnije i najefikasnije možete primeniti u obliku obloga od čaja skuvanog od osušenih cvetova. Ovo je najstariji način primene ove biljke i primenjuje se od davnina u narodnoj medicini.

PAKOVANJA ZA LICE:

Jednostavno pakovanje za lice sklono alergijama i crvenilu napravićete ako pomesate šaku usitnjenih cvetova kamilice i usitnjenog korena belog sleza. Ovoj mešavini dodate malo vrele vode dok ne dobijete gustu, sluzavu masu. Ovako pripremljene biljke ne mogu se naneti direktno na kožu u vidu maske zbog toga što će kliziti sa kože. Ali, ovo se rešava tako što se na kožu prvo nanese parče gaze, pa preko njega biljke. Držite pakovanje na licu dok se potpuno ne ohladi i primenjujte kod osetljive kože u zimskim mesecima.

VODENI I ULJANI EKSTRAKTI I ETARSKO ULJE:

Na našem tržištu dostupni su različiti vodeni i uljani ekstrakti kamilice, kao i njeno eterično ulje, koji mogu da posluže kao odličan dodatak u nezi osetljive i iritirane kože. Možete ih primenjivati za pripremu maski za lice ili u kombinaciji sa kremama, tonicima i drugim preparatima koje svakodnevno koristite za negu kože.

 

HAJDUČKA TRAVA

Simpatično je znati da latinski naziv ove biljke Achillea millefolium potiče od Ahila, mitološkog junaka koji je ovom biljkom iscelio ranu Telefusu. Hajdučka trava raste svuda kao korov, a kao lekoviti delovi se koriste njen cvet, cela biljka ili list. Veoma je bogata aktivnim sastojcima kao što su ahilein, etarsko ulje sa azulenom, esencijalne masne kiseline, fitosterini, fosfati, kao i salicilna, mravlja i sirćetna kiselina.

Hajdučka trava na kožu deluje antiseptično, suzbija upale i crvenilo i skuplja prošiene pore. Veoma se često koristi u preparatima poput šampona i kupki, ali joj je glavna primena u preparatima za suzbijanje iritacija i crvenila. Tako je hajdučka trava jedna od najpoželjnijih sirovina koju možete potražiti u sastavu krema za osetljivu kožu sklonu crvenilu ili u kremama za negu kože nakon sunčanja.

Hajdučka trava nije škodljiva, ali stara biljka može dovesti kod osetljivih osoba do kontaktnog dermatitisa, pa ukoliko odlučite da pripremate maske ili pakovanja koristite isključivo mlade biljke.

Slični postovi

1 komentar

 • Olivera
  16.10.2015 18:48
  Pre svega moram da pohvalim kako dizajn, tako i sadržaj bloga. Kao vlasnica osetljive kože i atopijskog dermatitisa, zainteresovao me je ovaj tekst, jer sam izgleda neki fenomen alergičan na azulene koji imaju antialergijsko delovanje :) . Moram da priznam da prvi put nailazim na ovu informaciju. Bisabolol mi u sastavu generalno ne prija (ništa što vodi poreklo iz kamilice), a jako je teško naći proizvode za negu tela (prihvatljivog sastava) bez njega. Izvinjavam se zbog podužeg komentara. :)
  • Oboji život
   16.10.2015 19:43
   Draga Olivera, hvala puno na pohvalama, puno mi znače. I hvala na komentaru, svakako su dobrodošli, bez obzira na dužinu :-) Jako mi je žao zbog problema sa atopijskim dermatitisom, znam kako to zna da bude komplikovano, pogotovu kod odabira proizvoda za negu. Da, moram priznati, veoma je čudno što baš one biljke koje su poznate kao umirujuće deluju na kožu kao iritansi. Ali, prosto, kod sirovina koje se nanose na kožu jedostavno ne postoji ni jedna koja će odgovarati bukvlno svima. Ja sam preosetljiva na pantenol, što se isto jako retko dešava. Uglavnom, što se tiče bisabolola, veoma je skup, pa se često koriste njegove sintetičke zamene u proizvodima, pa moguće da preosetljivost dolazi iz tog razloga. Još jednom lepo hvala na divnom komentaru :-)

Postavite komentar