fotostarenje kože
Da li ste znali?

Reč kozmetičara : Kako sprečiti fotostarenje kože

Svima je već poznato da zaštita kože od štetnog UV zračenja podrazumeva redovno korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom. Ali šta još možemo učiniti za našu kožu da bismo sprečili nastanak promena koje dovode do prevremenog starenja?

Preterano izlaganje sunčevim zracima dovodi do degenerativnih promena kolagena i elastina. Može se uočiti jasna razlika starosti kože izmedju onih delova tela koji su hronično izloženi sunčevim zracima (lice,ruke,vrat) i onih koji su pokriveni. Dugogodišnje sunčanje dovodi do mnogo intenzivnijeg starenja kože nego što bi fiziološko, normano starenje napredovalo u tom periodu, bez izaganja sunčevom zračenju. Fotostarenje najočiglednije je kod ljudi koji stalno rade na otvorenom prostoru.

Preparati koji se nanose na kožu u toku i nakon sunčanja treba da sadrže sirovine koje umiruju upalne procese na koži i ubrzavaju njenu regeneraciju. Takodje, treba da sadrže i antioksidanse koji neutrališu delovanje slobodnih radikala i koji štite kožu od oštećenja kolagenih i elastičnih vlakana.

U sledećim redovima izdvojeni su primeri najkvalitetnijih sirovina koje će regenerisati kožu i sprečiti fotostarenje. Možete ih koristiti samostalno ili odabrati nekoliko od kojih ćete napraviti mešavinu koju možete poneti sa sobom na plažu.

 

ALOJA

sadrzi brojne vitamine, minerale, aminokiseline, enzime, mono i polisaharide koji deluju udruženo. Odlično je sredstvo za lečenje rana i opekotina, revitalizuje kožu i pobojšava njen izgled prilikom izlaganja UV zračenju. Najbolje je na koži koristiti čist aloja vera gel nakon sunčanja, jer preparati koji ga sadrže mogu imati minimalne koncentracije i neće ispoljiti pravi efekat na koži.

 

 

EKSTRAKT NEVENA

ili popularno nazvano ulje od nevena sadrži specifičnu kombinaciju aktivnih principa koju ni jedan sintetički preparat ne može da imitira. Ubrzava epitelizaciju i revitalizaciju kože, suzbija upalu i crvenilo kože uzrokovano preteranim izlaganjem sunčevim zracima. Nezaobilazno je sredstvo za negu kože tokom odmora.

 

 

ULJE KANTARIONA

pozitivno deluje na iritiranu, upaljenu kožu nastalu usled delovanja UV zračenja. Ipak treba biti oprezan prilikom njegove upotrebe i ne izlagati se suncu nakon nanošenja ovog ulja barem narednih 48 sati.

 

 

ULJE PLODA DIVLJE RUŽE

odličan je preparat za ublažavanje znakova starenja nastalih delovanjem  UV zračenja. Ublažava fine bore, grubu kožu i smanjuju pigmentaciju i fleke na koži nastale sunčanjem.

 

 

VITAMIN C

ili askorbinska kiselina, smanjuje crvenilo i upalu, pospešuje zaceljivanje rana, ali  je i snažan antioksidans koji stimuliše stvaranje kolagena i sprečava sobodne radikale da dovedu do promena koje za posledicu imaju ubrzano starenje kože. U hrani je prisutan u lisnatom povrću, citrusnom voću, paprici i šipurku, pa ove namirnice treba uvrstiti u ishranu prilikom izlaganja suncu. Posebno je je bitno nanositi i proizvode koji u sastavu sadrže vitamin C, ili napraviti neki prirodni preparat sa sadržajem ovog vitamina.

 

 

VITAMIN E  ( ULJE PŠENIČNIH KLICA, ARGANOVO ULJE )

snažan je hvatač slobodnih radikala, prevenira oštećenja kože usled delovanja UV zračenja, sprečava destrukciju kolagenih vlakana, smanjuje nastastanak bora i odlaže proces starenja kože. Namirnice koje su bogate vitaminom E su kikiriki, lešnik, orasi, jaja, meso, riba, piletina i mladi grašak, pa je zgodno ove namirnice uvrstiti u jelovnik tokom odmora na moru. Od kozmetičkih sirovina koje sadrže vitamin E u velikoj količini najpoznatije su ulje pšeničnih klica i arganovo ulje. Tokom leta možete ih koristiti za negu kože da biste smanjili negativno delovanje sunčevih zraka, tako što ćete ih umesto kreme naneti na vlažnu kožu i utrljati blagim kružnim pokretima.

 

 

BETA KAROTEN ( ULJE ŠARGAREPE )

dobro poznat perkusor vitamina A veoma je bitan prilikom boravka na suncu. Neutrališe slobodne radikale te štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zracima, podstiče obnovu kože i održava njenu elastičnost. Svoju kožu tokom sunčanja možete negovati uljem od šargarepe koje je vaoma bogato beta karotenom i na taj način sprečiti starenje i nastanak bora.

 

 

PROANTOCIJANIDINI ( ULJE KOŠTICA GROŽĐA )

su antioksidansi koji imaju sposobnost da vezuju slobodne radikale i da sa njima grade komplekse koji su bezopasni. Praktično, oni su “čistač “ slobodnih radikala i time čuvaju kolagen u stabilnom stanju. Ovi antioksidansi su 20 puta jači od vitamina C i 50 puta jači od vitamina E. Ima ih u ulju koštica grožđa i poželjno ga je koristiti tokom leta da bi se očuvala čvrstina kože i njen mladalački izgled.

 

 

ZELENI ČAJ

istraživanja su pokazala da je antioksidans iz zelenog čaja 100 puta aktivniji od vitamina C i 25 puta od vitamina E u zaštiti ćelija. Antioksidans iz zelenog čaja je epigalokatehingalat EGCG i nemoguće ga je izolovati iz prirodne smeše. Ekstrakt zelenog čaja primenjuje se u kozmetologiji kao sredstvo koje suzbija upale i crvenilo, pa je često prisutan u preparatima za zaštitu od sunca ili za negu kože nakon sunčanja. Ovo ga čini napitkom koji je najpoželjniji na plaži. Takodje, pripremljen jak zeleni čaj možete koristiti i za obloge na koži za vreme letnjih odmora.

 

 

VITAMIN F ( ULJE LANA )

značajan je za održavanje elastičnosti kože, sprečava nastanak njene suvoće i perutanja. Smanjuje upalu i crvenilo kože, stimuliše zarastanje rana i ublažava opekotine. Dakle, ulje lana odličan je preparat ako ste preterali sa sunčanjem. Takođe, od semenki lana možete pripremiti i gel za ublažavanje opekotina od sunca, a recept možete pronaći na sledećem linku: DIY Gel za ublažavanje opekotina od sunca

 

 -Takodje, prilikom izlaganja suncu veoma je bitno i :

*koristiti preparate za zaštitu od sunca širokog spektra zaštite - dakle, bez kreme nigde

*prekinuti pušenje jer ono izaziva prevremeno starenje

*smanjiti unos alkohola, jer dovodi do dehidratacije kože i time ubrzava njeno starenje 

*koristiti naočare koje štite osetljivu kožu oko očiju od stvaranja bora

 

Koje vi preparate koristite za negu kože na plaži ?

 

 

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar