primena maske za lice
Da li ste znali?

Reč kozmetičara: Šta su maske za lice i kako ih pravilno koristiti?

Koje uslove treba da ispunjavaju maske za lice? Kako pravilno pripremiti lice za nanošenje maske? Koliko često treba nanositi masku na lice?

ŠTA SU MASKE ZA LICE?

Maske i pakovanja su vrsta kozmetičkih preparata koji služe za čišćenje, negu i ulepšavanje kože. Primenjuju se kao jedan od postupaka u okviru kozmetičkog tretmana, a mogu se koristiti i izolovano. 

KOJE USLOVE TREBA DA ISPUNJAVAJU MASKE ZA LICE?

-Veoma je bitno da ne deluju senzibilišuće, odnosno da su pripremljene od sirovina koje neće na koži izazvati alergije i iritacije

-Ne smeju biti dermatološki toksične i štetne

-Takodje , maske moraju biti formulisane tako da nemaju grube čestice i da se lako nanose na kožu, brzo suše i čvrsto prijanjaju

-Potrebno je i da se lako skidaju sa kože, tako što će se oljuštiti ili blago oprati

-Bitno je da su rezultati njihovog delovanja vidljivi na koži i da svoje dejstvo ispoljavaju brzo.

PRIPREMA LICA ZA NANOŠENJE MASKE:

Pre nanošenja maske neophodno je temeljno očistiti kožu od šminke i nečistoće odgovarajućim mlekom i tonikom. Zatim je potrebno uraditi piling kože koji će sa njene površine ukloniti odumrle ćelije i povećati propustljivost kože za prodiranje bioaktivnih materija iz maske u dublje slojeve kože.

Najbolje bi bilo pre nanošena maske kožu napariti nekoliko minuta nad sudom sa vrelim čajem od nekog aromatičnog bilja. Parenje kože će proširiti pore i omogućiti aktivnim principima iz maske da bolje prodru u kožu.

PRAVILNO NANOŠENJE MASKE NA LICE:

Pre svega neophodno je pripremiti i sav neophodan pribor. To podrazumeva četku ili špatulu za nanošenje maske, kao i pribor neophodan za odstranjivanje maske poput sundjera, gaze ili tampona vate.

Maska se na lice nanosi uz pomoć špatule ili mekane četke ravnomerno u sloju debljine 2 -3 mm. Nanosi se na celo lice, vrat i dekolte, a ne nanosi se na kapke i otvore oko usta i nosa.

Kada se maska nanese na kožu najbolje je leći i opustiti se, sa nogama blago uzdignutim što će poboljšati cirkulaciju i opuštanje.

Masku nikako ne nanošiti na oštećenu kožu.

PRAVILNO SKIDANJE MASKE SA LICA:

Obično se maska ostavlja da deluje na licu oko 20 – 30 minuta, a zatim se odstranjuje destilovanom vodom ili blagim čajem od aromatičnog bilja. To se izvodi tako što se gaza, sundjer ili tampon vate natopi vodom ili čajem, a zatim se tapkanjem prvo nakvasi i omekša maska. Nakon toga se maska odstranjuje blagim pokretima od centralnog dela lica ka periferiji.

Kod odstranjivanja bitno je znati da se hladnom vodom uklanjaju maske koje nisu masne, poput onih za skupljanje proširenih pora, odstranjivanje nečistoća sa površine kože i suzbijanje lučenja lojnih žlezda. S druge strane, toplom vodom se uklanjaju sve ostale maske koje u sebi sadrže masnoće.

Kod skidanja maski veoma je bitno da se koristi čist pribor, po mogućnosti za jednokratnu upotrebu.

KOLIKO ČESTO TREBA STAVLJATI MASKU?

Maske je najbolje upotrebljavati jednom do dva puta nedeljno ukoliko su deo rutinske nege kože. Mogu se primenjivati i češće ukoliko su deo određene kure za revitalizaciju ili rehabilitaciju kože. Piling maske ne treba primenjivati češće od jednom nedeljno, sem ako koža nije izuzetno masna, a ni tada ne bi trebalo češće od dva puta nedeljno.

Nove postove možete redovno pratiti na facebook strani KLIK OVDE 

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar