akne od sunca
Da li ste znali?

Reč kozmetičara: Šta su "oktobarske akne" i kako ih tretirati

I ako se žargonski zovu oktobarske, reč je o aknama koje nastaju posle uživanja na morskim plažama. Koža tokom odmora na suncu postaje glatka i nežna, ali kako kasnije plaćamo ceh lepog tena?

Postoji mnogo razloga zašto žene vole odlazak na more. Pored toga što je to jedinstvena prilika tokom godine da se opušteno uživa na plaži uz zvuke talasa i omiljeni koktel, tu su i brojni benefiti koje more i sunce imaju na naš izgled. Kosa postaje svetlija, ten postaje tamniji, a koža postaje besprekorno glatka i nežna. Žene prosto sijaju nakon odmora na moru i uvek mu se unapred raduju znajući da će se sa njega vratiti lepše nego ikada. A koliko taj efekat zapravo traje i kako kasnije plaćamo ceh lepog tena?

U neobaveznoj priči sa drugaricama primetila sam da, kad god im se pojave kožni problemi u vidu akni, očekuju da će se problem rešiti odlaskom na more. I donekle su u pravu . Zaista, na moru se lice lepo očisti, koža je glatka, nežna i svilenkasta . Ali to je samo privremeni efekat koji sunce ima na našu kožu. Po povratku sa mora očekuju nas negativne posledice i pogoršanje izgleda i stanja kože.

Rani efekat sunca je ljuštenje površinskog sloja kože, čime on postaje tanji. Ovo omogućava sebumu iz kože da lakše izlazi na površinu i time se koža lepo očisti, nema akni i ten je besprekoran

Medjutim..

Kasni efekat sunca na kožu se stručno naziva fotohiperplazija i podrazumeva zadebljanje kože, kao odbrambenu reakciju na delovanja sunčevih zraka. To znači da će sebum iz kože mnogo teže proći barijeru od zadebljalog epiderma i na taj način nastaju akne. Zbog ovog kasnog efekta koji se javlja nekoliko nedelja po povratku sa odmora žargonski ih zovemo “ oktobarske akne ”. Naravno,ovo podrazumeva da izgled kože postaje gori nego pre sunčanja. Pored akni koje već same po sebi loše izgledaju, koža postaje gruba, neelastična i hrapava.

Da bi se izbegao ovaj efekat sunca na kožu najbolje bi bilo da se izlažemo sunčevim zracima u septembru , kada sunce nije jako i kada se javlja samo prvi efekat sunčanja. Naravno, to je uglavnom nemoguća misija jer niko ne organizuje svoj odmor u skladu sa potrebama kože. Ostaje nam samo da najbezbolniji način tretiramo posledice sunčanja.

Ovo podrazumeva blage procedure koje će biti nežne prema koži. Znači, svakako treba izbegavati pristup poput mehaničkog pritiskanja kože ili agresivnih pilinga.

Najbolje je kožu povremeno napariti, jer vodena para omekšava čepove sebuma u lojnim žlezdama, a takođe hidrira površinski sloj kože i povećava njegovu propustljivost.

Potrebno je kožu čistiti blagim sredstvima, a nikako alkoholnim tonicima ili sapunom. Jako je bitno i koristiti maske i kreme koje će kožu lepo hidrirati i omekšati.

Osobe sklone aknama tokom sunčanja bi trebalo da koriste kreme bez ulja sa visokim faktorom zaštite da bi sprečile nastanak “oktobarskih akni”.

Svakako, najbolja odluka bi bila posetiti iskusnog kozmetičara koji će prepoznati potrebe kože i negovati je u skladu sa njenim potrebama .

Da li i vi imate probleme sa kožom nakon sunčanja? Čime je tada negujete?

 

Slični postovi

2 komentara

 • Mimi
  29.09.2015 16:27
  Htela bih da uparim lice, pa bih zamolila za savet- koje se etericno ulje preporucuje? Veliki pozdrav
  • Oboji život
   29.09.2015 19:54
   Kod akni najbolje je napariti lice sa eteričnim uljem žalfije, eukaliptusa ili lavande. Još ako se u vodu doda i malo osušenih listova i cvetova žalfije i lavande efekat će biti najbolji. Javi kako si zadovoljna. Lep pozdrav.
 • Pixie Padlock
  29.08.2015 20:46
  Odličan tekst!
  • Oboji život
   29.08.2015 22:07
   Hvala puno :-) Drago mi je da ti se svidja :-)

Postavite komentar