grožđe za kožu
Da li ste znali?

Reč kozmetičara: Šta su polifenoli i zašto su toliko važni za negu kože?

Kako usporiti starenje kože i na koji način antioksidansi iz grožđa čuvaju mladalački izgled kože?

Još u antičkim vremenima grožđe i vino su koristile egipatske, grčke i rimske lepotice koje su želele da očuvaju lepotu i mladalački izgled svoje kože . Takođe, grožđe se koristilo masovno i na francuskim dvorovima, gde su se muškarci i žene masirali njegovim sokom ne bi li licu povretili sjaj, mekoću i svežinu.

U današnje vreme grožđe, njegov sok i ulje njegovih koštica se i dalje koriste u različitim tretmanima za negu kože lica i tela. Postoje čitavi welness centri gde se praktikuje vinoterapija - odnosno, koji nude različite vrste tretmana i hrane pripremljene upravo od grožđa. Ovi anti aging tretmani se sprovode u cilju vraćanja vlažnosti kože, ublažavanja bora, stimulacije stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana.

Danas su sprovedena i mnoga ispitivanja koja su i dokazala pozitivno delovanje grožđa o kom se u antičkom vremenu samo nagađalo.

POLIFENOLI

Ipak, grožđe najveću pažnju privlači zbog bogatstva polifenolima - antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Polifenoli štite kožu od štetnih uticaja iz okoline i na taj način sprečavaju njeno starenje. Oni čuvaju elastičnost i vlažnost kože, čine je jačom, zategnutom i nežnom. Na mlađoj koži brišu sitne bore, a na zreloj koži uspešno usporavaju starenje.

Grožđe i vino napravljeno od njega sadrži polifenole FLAVONOIDE koji su najveća grupa antioksidacionih fitohemikalija koja je do sada proučavana. Flavonoidi “ hvataju čestice “ slobodnih radikala, i vezuju se sa njima u stabilne komplekse i na taj način ih čine bezopasnim. Sprečavaju nastanak crvenila i upale izazvane UV zračenjem. Takođe, sprečavaju oštećenje kolagena i čuvaju ga u stabilnom stanju.

O GROŽĐU

Bilo da koristite plodove grožđa ili ulje od njegovih semenki, groždje predstavlja odličnog saveznika u borbi protiv starenja kože. Pored antioksidanasa, grožđe sadrži i niz blagotvornih sastojaka poput vitamina A, B, C i E, kao i minerala kao što su natrijum, fosfor, kalcijum,magnezijum što je jako bitno za negu kože i njen mladalački izgled. Bogatstvo vitaminima štiti kožu od neželjenih uticaja, ublažava postojeće bore i tamne pege i fleke, čini kožu hidriranom, stimuliše stvaranje kolagena i sprečava nastanak ožiljaka.

Takođe, grožđe sadrži i voćne kiseline poput jabučne, vinske i limunske.

Sastojci iz grožđa prijaju koži, čište je, dezinfikuju i sužavaju proširene pore.

 

Dakle, iskoristite sezonu grožđa. Barem sada zaboravite na skupe serume i same napravite preparat za negu kože sa prirodnim antioksidansima grožđa. I nikako ne zaboravite da tokom tretmana uživate u čaši crnog vina.

 

Ukoliko već niste, lajkujte facebook stranu i uvek budite u toku sa novim postovima, klikom OVDE.

Slični postovi

1 komentar

 • Erika
  22.09.2015 10:41
  Odličan tekst i divan blog.rnMala zamerka je što se kaže 'oboj', a ne 'oboji', i to malo bode oči.
  • Oboji život
   24.09.2015 09:46
   Erika, hvala puno na komentaru. Jako mi je žao ako to jedno slovo ometa uživanje u blogu. Ipak, ovde se bavimo lepotom, a ne pravopisom, pa se u nazivu bloga nisam oslanjala na Pravopis Matice srpske, već na Šipkin rečnik i narodski, odnosno ustaljeni oblik koji se češće sreće i prihvaćen je u svakodnevnom govoru, kao i koji će manje zbunjivati većinu pratilaca bloga.

Postavite komentar