koenzim Q10
Da li ste znali?

ZAŠTO ODABRATI KREMU SA KOENZIMOM Q10?

Poslednjih godina nailazimo na veliki broj kozmetičkih kuća koje u svojoj ponudi imaju liniju proizvoda sa koenzimom Q10. A zašto se tolika prašina podigla oko ove sirovine, na koji način deluje i za šta je sve korisna biće reči u današnjem postu.

U savremenoj kozmetologiji primena koenzima u preparatima postala je češća od primene enzima, jer su stabilniji, imaju manje molekule i veću sposobnost prodiranja u dublje slojeve kože. Pored toga, veoma se lako ugrađuju u kozmetičke preparate i nemaju sporedna neželjena dejstva.

Koenzim Q 10 je fiziološki sastojak koji je prisutan u biljnom i u životinjskom svetu, kao i u ljudskom organizmu. Po strukturi je dosta sličan vitaminima. Rastvara se u mastima i termolabilan je. Izvori prirodnog koenzima Q 10 su skuša, losos, sardina, piletina, termički neobrađeni orasi, pirinčane mekinje i sojino ulje, te su ove namirnice veoma bitne za zdrav organizam i lep izgled kože.

 

U našem organizmu i koži ima nekoliko uloga. Prvenstveno, najvažnija uloga mu je pokretanje stvaranja ćelijske energije u mitohondrijama. Osim toga, on je snažan antioksidans i hvatač slobodnih radikala koji dovode do prevremenog starenja kože. Kao što znate, slobodni radikali se stvaraju prilikom izlaganja kože UV zračenju, smogu, toksinima ili konzumacijom duvana . U slučaju “napada slobodnih radikala” prilikom izlaganja kože UV zračenju prvi se crpi Q10, pre vitamina C i E. Na ovaj način ovaj koenzim štiti naša kolagena i elastična vlakna od delovanja zračenja. Poznato vam je već da su ova vlakna zadužena za čvrstinu i elastičnost kože, pa se na ovaj način usporava nastanak bora, opuštanje kože i zadržava se njen mladoliki izgled.

Koenzim Q10 se normalno nalazi u ljudskoj koži i to 10 puta više u epidermu nego u dermu. Epiderm je površinski sloj kože koji je najizloženiji spoljašnjim uticajima, pa je i logično da baš ovaj sloj sadrži više koenzima koji ga štiti. Nažalost, usled starenja i stalnog izlaganja kože štetnim uticajima smanjuju se i količine koenzima Q10. Već nakon 30-te godine života dolazi do njegovog smanjenja u koži, a kod starijih osoba koje su se tokom života izlagale UV zračenju sadržaj koenzima Q10 je smanjen i za 50%. Samim tim slabi i sposobnost ćelija da se odbrane od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine i da se regenerišu, pa dolazi do nastanka prevremenog starenja.

 

 

Ako imamo u vidu da se sadržaj koenzima Q10 u koži s godinama smanjuje, a veoma je bitan za njenu zaštitu od spoljašnjih uticaja, kreme sa ovim sastojkom naša koža će jako ceniti. Objavljeni podaci potvrđuju da prilikom primene ovakvih preparata koenzim Q10 prodire u kožu, usporava proces njenog starenja i daje dobre estetske rezultate. On povećava sposobnost kože da se regeneriše i da se odbrani od oštećena izazvanih slobodnim radikalima. Ipak, u primeni ovih preparata treba biti veoma uporan jer su pozitivni efekti na kožu vidljivi nakon duže primene.

Koenzim Q10 u kremama prepoznaćete na listi sastojaka pod nazivom UBIQUINONE. On nije isključivo namenjen samo za podmlađivanje kože starijih dama. Zbog njegove sposobnosti da zaštiti kožu od slobodnih radikala čije dejstvo je izazvano UV zračenjem, često se dodaje i u preparate za zaštitu od sunca, sunčanje u solarijumu i negu kože nakon sunčanja. Na ovaj način sprečava nastanak fotostarenja kože o kom ste imali prilike da čitate OVDE. Sledeći put kada budete u potrazi za ovim proizvodima proverite da li se Q10 nalazi u njihovom sastavu. Naravno, sam Q10 ne pruža UV zaštitu, te preparati za sunčanje moraju pored njega da sadrže i određeni SPF.

 

 

Ipak, zbog njegovog regenerativnog i antioksidativnog delovanja na kožu najčešće ga možemo naći u preparatima za podmlađivanje i prevenciju nastanka bora. Ako imamo u vidu da su i ruke deo tela koji je pored lica najizloženiji spoljašnjim uticajima, krema za ruke sa koenzimom Q10 može vam biti veoma korisna ako želite da sačuvate njihov lep izgled. Često svu pažnju poklanjamo nezi lica, a zaboravljamo kako i izgled ruku mnogo govori o našim godinama.

Naravno, ne zaboravite da ni kreme nisu uvek svemoguće, pa pokušajte da svakodnevno unosite i namirnice koje su bogate ovim koenzimom. Osim što će udruženo delovati sa kremom i imati bolji efekat na izgled vaše kože, koenzim Q10 unet oralno ima brojne pozitivne efekte na celokupan organizam, pogotovu na kardiovaskularni sistem.

 

Da li ste već probale kremu sa koenzimom Q 10?

Slični postovi

4 komentara

 • MARIJA
  23.05.2018 14:50
  Odlične kreme,koristim nivea q10 noćnu kremu protiv bora godinama unazad i prezadovoljna sam.Kreme licu daju elastičnost,blistavost i sjaj,pa koža izgleda zategnuto kad je dodirnete,glatka je i nežna.Koža lica izgleda negovano,odmorno...u početku sam bila jako rezervisana što se tiče ovih krema,ali korišćenjem sam se uverila u kvalitet i dobar izgled kože lica.Preporučujem ih i za negu ruku,takođe je odličan efekat.
 • Marija
  17.02.2017 11:21
  Sve ono što mi je bilo ovih dana nejasno kad sam googlala q10, a drugi postovi na koje sam nailazila mi nisu davali odgovora, ovaj vas post mi je razjasnio... Super, sam tak nastavite.. :)
  • Oboji život
   16.03.2017 12:55
   Drago mi je da je tekst bio od koristi. Hvala od srca <3
 • My Beauty Column
  26.01.2016 16:28
  Teksture su generalno bile malo bogatije, ali sam u suštini zadovoljna, naročito tom okoloočnom, zato mi je ostala u tako dobrom sećanju :)
 • My Beauty Column
  24.01.2016 19:41
  Odličan post! Vrlo informativan i detaljan, volim takve :) Što se tiče krema sa koenzimom Q10 probah ih par, a sve je krenulo od jedne okoloočne Eucerin, to je bio moj prvi susret u kozmetici sa ovim sastojkom :)
  • Oboji život
   26.01.2016 15:26
   Hvala puno :-) Trudim se da obezbedim što više informacija. I kako si bila zadovoljna kremicama?

Postavite komentar