bioderma
Lepota

KAKO SE IZBORITI SA EKCEMOM KOD BEBE? : NAŠE ISKUSTVO

Statistike kažu da se kod velikog procenta beba i dece u nekom trenutku javi ekcem. U današnjem postu želim da podelim naše iskustvo, u nadi da će barem jedna mama pronaći inspiraciju u nekom od saveta i svom mališanu olakšati tegobe.

Obično, kada pišem recenziju proizvoda koji mi je prijalo i pomogao, pokušam da vam u njoj što više približim njegov izgled, osobine, dostupnost i sastav. Ali, ovo nije jedna od tih recenzija. Nije, iz prostog razloga što kod ovog preparata ništa od toga nije bitno. Bitno je da “radi”.

Naime, kao i velika većina majki, susrela sam se sa upornim ekcemom kod svoje tek rođene bebe. Nemoguće je opisati koliko može biti frustrirajuća činjenica da vaša "zdrava i prava beba", koja nije bolešljiva ili osetljiva, najednom dobije promene na koži koje, najblaže rečeno, izgledaju užasavajuće.

Sve je počelo od blagog crvenila, koje je ujedno pratila i hrapava tekstura kože. Vremenom, crvenilo se pojačavalo u ograničene pečate, a koža na njima postajala sve grublja i hrapavija. U trećoj fazi te promene postaju toliko upaljene, da se lako pod prstima može osetiti njihova toplota u odnosu na temperaturu zdrave kože.

 

 

Sigurna sam da su ove upale bebu i svrbele, jer čim je postala spretnija, dane i noći provodila je češući se. A tu tek kreće najteži deo. Počele su da se otvaraju ranice koje krvare, a koža postaje još više upaljena, još toplija, još suvlja, još....

Sve vreme trudila sam se da radim ispravne stvari. Bebu sam oblačila isključivo u pamučnu garderobu i nisam je pretopljavala. Kupala sam je proizvodima koji ne sadrže sirovine koje odmašćuju kožu ili je dodatno iritiraju. Boravila je u prostorijama normalne temperature i adekvatne vlažnosti vazduha. Koristila sam “bebeće” omekšivače za veš, koji navodno ne iritiraju kožu. Ali ništa od navedenog nije davalo rezultate.

Pokušavala sam i sa različitim kremama: većina njih nije pomagala, dok su pojedine znale i da pogoršaju situaciju. One bolje samo su uspevale da ekcem vrate u neku od prethodnih faza i da ga drže pod kontrolom. Nakon bezbroj neuspešnih pokušaja došao je red i na Biodermu. Skeptična, ali uporna, dala sam šansu Intensive balzamu iz Atoderm linije, specijalno formulisanom za negu atopične kože.

 

 

Ono što se desilo, bez ikakvog preterivanja, graničilo se sa naučnom fantastikom. Nakon deset dana korišćenja nestale su one najgore promene. Krastice od rana su se zacelile, koža nije više bila upaljena i topla na dodir. Moram pomenuti da sam Bioderma Atoderm Intensive balzam bebi mazala često i u velikim količinama. Trudila sam se da joj koža uvek ima masniju prevlaku, iako se preparat prilično brzo upija. Znači, nebrojeno puta na dan.

Ostale su samo promene koje su bile aktuelne u prvoj fazi: crvena koža, gruba i hrapava na dodir. Nakon nekog vremena i ovo je u potpunosti nestalo. Sve vreme “terapije” bila sam izuzetno uporna i istrajna. Mazanje Intensive balzama postalo je standardna rutina, koju je uspeo da usvoji i rasejani tata.

 

 

Moram pomenuti da sam u okviru ovog postupka zadržala sve metode prevencije koje sam do tada koristila, ali sam uvela i neke nove. Naime, omekšivač za veš izbacila sam iz upotrebe, a u pregradu veš mašine njemu namenjenu sipala sam malo razblaženog sirćeta i nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Garderoba ovako oprana bude neznatno grublja, ali dosta pogodnija za decu sa osetljivom kožom.

Da ovo ne bi bila samo prazna priča, poželela sam da vam prikažem napredak i u nekoliko fotografija koje vas očekuju u dnu teksta. Prve fotografije nastale su u srednjoj fazi, kada je ekcem relativno pod kontrolom. To je bio period kada je postajalo crvenilo, hrapavost i male kraste od ranica. Sledeće dve fotografisane su desetak dana od kako smo počeli da koristimo Bioderma Intensive balzam. A poslednje... Poslednje su nastale danas, što je jako važno, jer je od početka korišćenja balzama prošlo više od dva meseca, a bebina koža je i dalje zdrava i bez ikakvih promena.

 

 

Znam da među vama ima dosta majki koje biju istu bitku sa ekcemom i svom snagom pokušavaju da pomognu svojim mališanima. Od srca se nadam da će ova recenzija pronaći vašu adresu i ako makar jednom detetu pomogne, smatraću je uspešnom. Želim vam svu sreću na tom putu borbe sa ekcemom i u pronalaženju adekvatne metode koja će se vama pokazati uspešnom.

 

 

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar