Mladeži
Lepota

Kako se rešiti neželjenih mladeža

Kada je u pitanju koža, višedecenijski trendovi nameću to da je svaka i najmanja nepravilnost na licu nepoželjna, počevši od akni, proširenih pora, preko bora, do urođenih i stečenih nepravilnosti poput bradavica i mladeža. Ponekada je opsesija savršenom kožom takva da se negativno odražava na naše samopouzdanje, a usmerena je na prirodne procese starenja ili stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Ipak, nekad nepravilnosti na koži signaliziraju naše zdravstveno stanje i ne smemo ih zanemariti već ih moramo pratiti i tretirati. Mladeži su jedna od benignih promena na koži, koja može postati maligna i zbog toga je važno proveravati ih i odstranjivati u slučajevima da predstavljaju rizik po naše zdravlje. Takođe, ponekad kozmetički zahvati poput odstranjivanja mladeža mogu pozitivno uticati na to da se osećamo ugodnije u svojoj koži.

Šta su mladeži?

Mladeži su bezazlene izrasline na koži okruglastog oblika, koje nastaju usled grupisanja i rasta melanocitnih ćelija u koži. Ove ćelije proizvode pigment, melanin koji koži daje boju i štiti ga od negativnog sunčevog UV zračenja. Ponekad, ove izrasline mogu da se pretvore u maligni melanom i zbog toga je neophodno pratiti njihov rast i prijavljivati lekaru svaku netipičnu promenu koju uočimo. Neki stručnjaci tvrde i da je broj mladeža direktno srazmeran sa izlaganjem kože UV zracima i tome da li smo ponekada izgoreli na suncu. Postoje zablude da se mladeži ne smeju odstranjivati. Ovakve zablude su štetne i često dovode do toga da ljudi prekasno prijavljuju promene na mladežima i oni postanu maligni. Odstranjivanje promenjenog mladeža je jedina sigurna prevencija od nastanka melanoma.

Kako prepoznati promene na mladežu?

Samopregled mladeža zahteva proveru simetričnosti oblika, ivica mladeža koje treba da budu glatke, ravne i bez obrisa, i boje mladeža - poželjna boja je svetla do tamno braon. Crni mladež može biti signal za uzbunu. Ukoliko na mladežima primetite promene poput svraba, krastica, crvenila, krvarenja, promena oblika, bola ili upale, neophodno je odmah reagovati i konsultovati lekara specijalistu. Najverovatnije će vam on prevencije radi sugerisati upravo da se rešite rizičnog mladeža.

Mogu li se mladeži odstraniti prirodnim putem?

Pojedinci kojima su mladeži isključivo estetski problem, ponekad tragaju i za prirodnim načinima da ublaže ove pigmentacije na koži. Ipak, ovakve metode nisu savršeno pouzdane, i bilo da mladeža želimo da se rešimo iz estetskih ili zdravstvenih razloga, uvek je sigurnije ovo poveriti stručnjacima. Uklanjanje mladeža melemima, prženjem ili toplotom dovodi do njihove destrukcije i tako nam ne ostaje mogućnost da ih naknadno pregledamo i pravovremeno dobijemo patohistološku dijagnozu, što nas može dovesti u opasnost.

Hirurgija i radiotalasi

Kao najpouzdaniji metodi za rešavanje od neželjenih mladeža od strane stručnjaka, istaknuti su klasična hirurška ekscizija i radiotalasi. Radiotalasi su jedna od superiornih metoda uklanjanja mladeža koja se najčešće primenjuje u kombinaciji sa anestetičkom kremom. Ovaj proces traje svega nekoliko minuta. Ovim tretmanima podvrgavamo se nakon pregleda dermatologa i dermoskopije. Konačno uklanjanje mladeža odluka je koju donosimo isključivo u konsultaciji sa lekarom. Nakon dermoskopije i hirurškog ili radiotalasnog odstranjivanja mladeža, mladeži se šalju na dodatne analize kako bi se utvrdilo da li postoje ikakvi znaci nastanka malignih ćelija kod pacijenta.

Izbegavanje sunca

Najvažniji princip postizanja lepog izgleda je konstantna briga o zdravlju. To važi i za mladeže - jednako kao što zaštitom od sunca izbegavanjem prekomernog izlaganja njegovim zracima i kremama sa UV filterima usporavamo procese starenja, smanjujemo i pojavljivanje novih mladeža ali i rizik da postojeći postanu maligni. Kod osoba koje imaju preko 20 mladeža, preporučljivo je potpuno izbegavanje sunčevog zračenja i konstanta zaštita UV filterima uz samopreglede mladeža, kao i redovne preglede kod specijaliste, sa ciljem pravovremenog otkrivanja i uklanjanja negativnih promena.

Bilo da je razlog odstranjivanja mladeža zdravstveni ili estetski sa ciljem povećanja samopouzdanja, važno je ovaj proces prepustiti profesionalcima koji će tretirati vaše nepravilnosti na najbolje moguće načine. Kod odstranjivanja mladeža treba da važi isto što i za svaki estetski zahvat - neophodno je da ga obavlja stručno lice, da je to proces vašeg racionalnog promišljanja i čvrste odluke. Kada su svi ovi postulati zadovoljeni, možete biti sigurni da ćete se sa lakoćom rešiti neželjenih mladeža.

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar