kosa
Lepota

Koji je pravi put do negovane kose

Za postizanje zdrave i snažne kose potrebni su trud i strpljenje. Veliku ulogu svakako igra i genetika, ali i životne navike i način na koji tretiramo i negujemo kosu. Mnoge žene vole da eksperimentišu sa različitim bojama i frizurama, a štetni hemijski sastojci farbi za kosu i grejni aparati poput presa i figara dodatno stresiraju vlas.

Šanse su da ćete iz frizerskog salona izaći savršene frizure, verovatno ne razmišljajući o ispiranju farbe ili o trudu koji je potreban za održavanje novog stila. To naravno ne znači da nužno morate da se odreknete boje koju obožavate ili vaše savršeno ravne kose, ali vam je ipak potrebna drugačija taktika.

Neki od čestih problema sa kojima se susreću žene širom sveta su beživotna i suva kosa bez sjaja, ispucali krajevi i gruba tekstura koja otežava stilizovanje.

Zvuči vam poznato?

Evo nekoliko korisnih strategija za negovanje kose.

Nahranite kosu iznutra i prilagodite svoje navike

U pokušaju da oporavimo svoju kosu, obično se okrećemo spoljašnjoj nezi - upotrebi različitih negujućih šampona, maski i tretmana. Međutim, neophodno je da svoju kosu takođe nahranite iznutra. Za zdravu kosu su naročito potrebni proteini, gvožđe, cink, vitamini (posebno A, C, i E vitamin), kao i biotin i omega-3 kiseline. Dakle, uključite namirnice poput piletine, ribe i jaja u vaš dnevni meni, kao i spanać, brokoli, borovnice, narandže, banane, mladi krompir i orahe.

Balansirana ishrana je ključ zdravog organizma, ali ponekad je teško uneti dovoljne količine nutrijenata putem obroka. Uzmite u obzir i vitaminske suplemente , jer na tržištu postoji pregršt efikasnih formula. Takođe, ne zaboravite da se hidrirate: pokušajte da unosite najmanje 2l vode dnevno. Ukoliko budete revnosni, primetićete promene na vašoj kosi u periodu između mesec dana i tri meseca.

Takođe, zdrav san od minimalno 8 sati, redovna fizička aktivnost, kao i rituali opuštanja koji će vam pomoći da eliminišete stres dodatno doprinose vašem fizičkom izgledu i zdravlju vaše kose. Samo morate biti strpljivi.

Birajte zdravije alternative gde god možete

Za svaku frizuru postoji više različitih načina da se ona postigne. Želite opuštene lokne koje savršeno odgovaraju letnjoj atmosferi i neusiljenom stilu? Nemojte posezati za figarom, već odaberite zdraviju metodu koja ne podrazumeva direktno izlaganje vaše kose temperaturama i do 300 stepeni. Uvijte vlažnu kosu (blago prosušenu peškirom) u dugačke gumene ili sunđeraste tvistere i pustite kosu da se prirodno osuši. Ukoliko nemate vremena za to, pokušajte napraviti lokne uvijajući ih na tanku četku i isfenirajte se. Ne odgovara svaka metoda svim tipovima kose , ali vredi uložiti trud u istraživanje više različitih opcija kako biste zaštitili svoju kosu i pružili joj priliku da se odmori i povrati.

Isto važi i za izbor kozmetičkih proizvoda ili farbi za kosu. U potpunosti prirodne formule šampona i regeneratora su apsolutni hit i dosta brendova se trenutno razvija u tom smeru. Kad je reč o farbama za kosu, nije moguće izbeći hemikalije u potpunosti, ali je svakako moguće pametnije birati proizvode. Odlučite se za farbe čija formula ne sadrži štetne supstance poput amonijaka, parabena i ftalata - na čemu će vam vaša kosa biti zahvalna.

Redovno se šišajte i uložite u dubinske tretmane

Imate problema sa ispucalim krajevima? Vreme je za šišanje. Ukoliko vam nije lako da žrtvujete dužinu, ne morate odmah odseći sve što je oštećeno, ali se trudite da redovno skraćujete barem po nekoliko centimetara kako biste omogućili kosi da neometano raste. Frizeri preporučuju šišanje na svakih 5 do 8 nedelja, u zavisnosti od stanja kose i brzine rasta.

Kosa koja je grubo hemijski tretirana (npr. blanširana radi trenutnog postizanja željene nijanse) teško se oporavlja. Razliku pre i nakon farbanja najviše će osetiti žene sa prirodno kovrdžavom kosom. Naime, hemikalije iz boje prodiru u samu vlas, podižu njenu kutikulu i razbijaju njenu strukturu. Zbog ovoga je moguće da se kovrdže neće hteti formirati nakon kontinuiranog farbanja i jedini izlaz je nažalost - odseći sve što je oštećeno.

Bez obzira na trenutno stanje vaše kose, preporučljivo je da najmanje jednom nedeljno odvojite vreme i dubinski nahranite svoju kosu nekim od kupovnih tretmana ili prirodnim maskama koje možete samostalno smućkati u svojoj kući . Sastojci poput ricinusovog, kokosovog, jojoba ili maslinovog ulja mogu učiniti čuda za vašu kosu, kao i jaja, avokado i med. Sigurni smo da nešto od ovoga imate u svojoj kuhinji. Na vlažnu, raščešljanu kosu, nanesite smesu od vrha ka korenu, masirajte koren kako biste podstakli cirkulaciju, a potom zakačite kosu šnalom i ušuškajte je pod kapu za tuširanje. Toplota će otvoriti kutikulu dlake i omogućiti lakše prodiranje svih hranljivih sastojaka.

Izbegavajte česte greške i mislite van okvira

Pored onoga šta valja činiti za zdraviju kosu, važno je spomenuti i šta je potrebno izbegavati. Probajte da svojoj kosi date oduška: nemojte je prečesto prati i vezivati u visok rep. Takođe, nije neophodno češljati je previše često. Time možete iziritirati kožu glave, izazvati perut ili preterano mašćenje, lomeći pritom vlasi kose.

Ukoliko odlazite na plivanje ili tokom leta uživate u sunčanju, ne zaboravite da zaštitite kosu od hlora i UV zraka. Možete koristiti plivačku kapu ili temeljno isprati kosu prilikom tuširanja nakon što izađete iz bazena. Takođe, postoje različiti preparati (najčešće u formi neispirajućeg spreja) koji se lako nanose i štite vašu kosu od sunca.

Iako ove stvari deluju nevažno - i te kako doprinose oporavku vaše kose i jedini su način da je ispravno negujete svaki dan.

Uz to, mnoge žene razmišljaju van okvira i svesne su do koje mere kosa može biti osetljiva na spoljne uticaje. Na primer, sigurno vam je poznata frustracija koja dolazi sa duvanskim dimom: dim se veoma lako uvuče u kosu, naročito ukoliko je sveže oprana. Žene su u tom smislu otkrile podršku tehnologije ili tačnije - HNB uređaje za konzumaciju duvana koje ne sagorevaju duvan već ga samo zagrevaju, pa prema tome ne dolazi do oslobađanja dima.

Pored toga, vlažnost vazduha jedan je od faktora koji utiče na zdravlje i stanje kose. Ulaganjem u ovlaživače vazduha moguće je obezbediti optimalan kvalitet vazduha u zatvorenom, što je važno i za miran san, zdravu kožu i sveukupan osećaj prijatnosti u prostoriji.

Bitno je podcrtati da put do negovane kose zahteva strpljenje i disciplinu. Ono što vidite u reklamama vodećih proizvoda koji tvrde da je moguće oporaviti vlas samo jednim korišćenjem je čist marketing. Međutim, kontinuiranom upotrebom proizvoda, naročito dubinskih tretmana, možete vratiti svojoj kosi život i energiju. Nemojte zanemariti borbu za zdravu kosu na svim frontovima: uložite u bolju ishranu, vitamine, redovno se šišajte i razmislite dvaput pre nego što posegnete za presom za kosu.

 

 

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar