četkice za šminkanje
Uradi sam

Bezalkoholno sredstvo za svakodnevno čišćenje četkica za šminkanje

Alkohol u preparatima za svakodnevno čišćenje četkica vremenom oštećuje dlaku i dovodi do njenog pucanja. Ako želite da vam četkice za šminku što duže traju možete pripremiti prirodno sredstvo koje nije agresivno, a deluje antibakterijski.

Ako, kao i ja, koristite četkice za šminkanje svakodnevno trebalo bi da znate da se takvom upotrebom na njima ne gomilaju samo ostaci šminke već i prljavština, prašina, bakterije i mrtva koža. Osim što zvuči užasno, sve ovo može dovesti do pojave alergija, upala i akni prilikom korišćenja prljavih četkica za šminkanje.

Verovatno ste već upoznate da otklanjanje nečistoća sa četkica može da se primenjuje na dva načina i to:

- Instant čišćenje četkica - od nakupljene šminke i blaga dezinfekcija trebalo bi da se vrši nekoliko puta nedeljno ili svakodnevno ukoliko četkicu upotrebljavate za različite proizvode. Ovo je brzo i privremeno rešenje.

- Dubinsko čišćenje – dubinsko pranje četkica za šminku je obavezno i ono u potpunosti otkloni sve nečistoće sa četkica.

Proizvodi koji se koriste za instant čišćenje mogu se kupiti u drogerijama i prodavnicama koje prodaju opremu za šminkanje. Izradjeni su na bazi supstanci koje imaju čisteći i baktericidni efekat. Uglavnom se koriste tako sto se preparat naprska na četkicu, pa se zatim ona protrlja suvom maramicom. Bolja varijanta su proizvodi koji se nanose na maramicu, pa se ona koristi za čišćenje, jer takvom primenom je manja verovatnoća da će preparat dospeti na metalni deo četke i tako ga oštetiti.

Najveći problem je što kupovni preparati koji se koriste za brzinsko čišćenje četkica uglavnom sadrže veliku količinu alkohola koji vremenom isušuje dlaku i dovodi do njenog pucanja. Neću pominjati i ostale sastojke koji su agresivni i koji ponovnom upotrebom četkica završe na našoj koži.

Naravno, sve ovo možemo da izbegnemo upotrebom biljnih sirovina koje imaju antibakterijski efekat, a pritom nisu štetne po kožu ili po dlaku četkica za šminkanje.

Moje omiljeno prirodno sredstvo za brzinsko čišćenje četkica priprema se jednostavno i biće vam potrebno svega par stvarčica:

1. Eterično ulje čajnog drveta je odličan proizvod usled svojih antibakterijskih, antigljivičnih, antivirusnih i antiseptičnih svojstava.

2. Eterično ulje lavande umiruje i deluje antiseptički.

3. Ružina vodica ili destilovana voda

4. Bočica sa prskalicom

 

A priprema se na sledeći način:

U bočicu sa prskalicom stavite dve kašike etričnog ulja čajnog drveta, kašikicu eteričnog ulja lavande i pet kašika ružine vodice.

Pre svake upotrebe dobro promućkati bočicu da bi se faze sjedinile.

Naprskajte ovako pripremljenu tečnost na maramicu i utrljajte četkicu dok se sa nje ne skinu ostatci šminke.

Ovako pripremljenu tečnost možete čuvati do mesec dana, najbolje na hladnom i tamnom mestu.

 

*Ako već niste lajkujte facebook stranicu i budite uvek u toku sa novitetima klikom OVDE

 

Kako vi čistite svoje četkice?

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar