DIY Gel za ublažavanje opekotina od sunca
Uradi sam

DIY Gel za ublažavanje opekotina od sunca

Jednostavan preparat u gelu od samo dva sastojka koji će umiriti opekotine od sunčanja.

Oni koji, kao i ja, imaju izrazito beo ten znaće koliko je teško tokom leta potpuno se zaštititi od opekotina. Odlazak na more uvek podrazumeva nošenje nekoliko bočica različitih zaštitnih faktora, ali i pored toga sunčevi zraci pobede i ostave svoj znak, pa makar i samo na vrhu nosa. Gotovi proizvodi koji nude umirenje kože nakon sunčanja u svom sastavu sadrže i bezbrojne sirovine koje su potpuno nepotrebne, a pritom mogu dovesti i do neželjenih reakcija na već osetljivoj opečenoj koži. Kao i uvek, rešenje možemo naći i u prirodnim preparatima, koje sasvim jednostavno možemo pripremiti i za to utrošiti minimalno vremena i novca.

Ovaj trik primenjujem godinama, bilo da se radi o opekotinama od sunca ili opekotinama od električnih aparata – uvek radi.

Seme lana spada u sluzne biljne sirovine, što ga čini veoma popularnim u kozmetologiji. Sadrži sluz, masno ulje, belančevine, lecitin, enzime, kao i vitamin F ( linolnu i linoleinsku kiselinu ). Zbog složenog sastava svrstava se u sluzne, masne i vitaminske sirovine. U kozmetičkom salonu laneno seme se koristi za izradu preparata za umirenje upala, omekšavanje i hidrataciju kože. Kao kozmetičar zaista nikada nisam preskočila njegovu upotrebu u tretmanima kože, kako zbog njegovog bioaktivnog delovanja, tako i zbog sbosobnosti da stvara sluz i da se ponaša kao vezivno sredstvo u maskama i pakovanjima.

U sastav ovog gela ulazi i kamilica, već dobro poznata kao biljka koja umiruje zapaljenja na koži.

Za pripremu gela za lečenje opekotina biće vam potrebni:

*laneno seme – dve kašike

*čaj od kamilice – deset kašika

Pre svega usitnite laneno seme u blenderu ili uz pomoć avana. Za to vreme pripremite jak čaj od kamilice i ostavite da se blago prohladi. Usitnjeno laneno seme zatim prelijte sa mlakim čajem od kamilice i dobro izmešajte.

Ostavite ovu mešavinu da odstoji 24h u hermetički zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Već nakon nekoliko minuta ova mešavina će početi da se pretvara u gel, a sutradan će imati potpuno gustu, sluzavu strukturu.

Ovaj gel nanosite na sve površine kože koje su zahvaćene crvenilom i opekotinama, pa ostavite da deluje dok se potpuno ne osuši, a zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak više puta u toku dana za maksimalne rezultate. Gel čuvajte u staklenoj posudi sa poklopcem maksimalno tri dana u frižideru.

Savet plus: za lečenje opekotina odlično je i laneno ulje, pa ga nanosite u toku večeri da biste poboljšali efekat.

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar