etericno ulje mandarine
Da li ste znali?

3 RAZLOGA ZBOG KOJIH VAM JE POTREBNO ETERIČNO ULJE MANDARINE

Eterično ulje mandarine jedno je od onih koji se retko kupuju i koriste, jer se malo zna o njegovim mnogobrojnim benefitima. U ovom tekstu saznajte koju funkciju ima eterično ulje madarine, kao i kako ga pravilno dozirati i koristiti.

Eterično ulje mandarine, naravno, ima citrusni miris, koji je ujedno i veoma slatkast. Upravo zbog toga dobro se kombinuje sa uljima ostalih citrusa, poput limuna, pomorandže i grejpa. Najpoznatije je po svom umirujućem efektu, odnosno sposobnosti da smanji anksioznost, poboljša raspoloženje i obezbedi miran san.

Poseduje i antiseptičko delovanje, te mu je opravdana upotreba u preparatima za negu masne kože i aknozne kože. Posebno je važno i to što etarsko ulje mandarine stimuliše rast novih ćelija kože, što ga čini odličnim za tretiranje opekotina, strija i ožiljaka.

 

 

Upotreba i doziranje eteričnog ulja mandarine

 

Dezinfekcija doma

Kako esencijalno ulje mandarine ima antiseptičko delovanje, odličan je izbor za dezinfekciju površina i vazduha u vašem domu. Nekoliko kapi ulja rastvorenih u vodi može se koristiti za brisanje podova i pločica, što je zdraviji i bolji izbor nego upotreba hemijskih agresivnih sredstava. Ovo je naročito važno ukoliko imate malu decu koja su tek propuzala, a mislite na njihovo zdravlje.

Ukoliko u flašicu sa raspršivačem dodate 20 kapi esencijalnog ulja mandarine i po 10 kapi ulja limuna, grejpa i kedra, dobićete preparat za osvežavanje i dezifikovanje vazduha u prostorijama.

 

Prevencija i ublažavanje strija

Dobro je znati da je eterično ulje mandarine veoma moćno sredstvo za sprečavanje nastanka strija, ali i ublažavanje onih već postojećih. Recept za preparat koji sam koristila i tokom svoje trudnoće (veoma uspešno), podrazumeva mešanje po dve kapi eteričnih ulja mandarine, lavande i geranijuma i njihovo rastvaranje u kašici hladno ceđenog kokosovog ulja. Ovaj preparat nanosi se na regije koje su podložne stvaranju strija, kao što su butine, stomak, grudi, ali i „jastučići“ oko bokova. Veoma je važno nastaviti upotrebu i nakon porođaja, jer upravo tada postoji povećani rizik od nastanka strija.

 

Redukcija celulita i viška kilograma

Eterično ulje mandarine sadrži flavonoid Nobiletin, koji ima uticaj na smanjenje kilaže i celulita. Aplikovano na kožu ono utiče na eliminaciju toksina iz organizma, koji su odgovorni za nastanak „narandžine kore“. Takođe, ubrzava i cirkulaciju, što automatski dovodi do bolje oksigenacije tkiva i ublažavanje celulita.

Preparat za eliminaciju celulita možete pripremiti tako što ćete 5 kapi eteričnog ulja mandarine rastvoriti u 50 ml hladno ceđenog ulja jojobe. U mešavinu po želji možete dodati i etarska ulja limun trave, grejpa ili ruzmarina što će pojačati njeno delovanje. Takođe, važno je preparat aplikovati svakodnevno na regije zahvaćene celulitom i što bolje ga umasirati u tkivo. Istrajnost je ključ u ovom tretmanu, te morate biti uporni i ne preskakati aplikaciju.

 

 

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar