Kako usporiti starenje kože
Da li ste znali?

KAKO USPORITI STARENJE KOŽE

Kako usporiti starenje kože i odložiti stvaranje bora uz pomoć kozmetike?

Kada su žene u pitanju, jedno od pitanja koje najviše okupira njihovu pažnju jeste kako usporiti starenje kože i duže zadržati njen mladalački izgled. Iako je potpuno prirodan proces i nemoguće ga je izbeći, starenje kože uglavnom pokušavamo što više da odložimo. U toj želji često se okrećemo različitim kozmetičkim preparatima, a neretko i estetskoj hirurgiji. Svakako, ipak najefikasnija metoda je delovati preventivno, odnosno, izbegavati sve one činioce koji dovode do ubrzanog starenja i negovati se različitim proizvodima koji ga usporavaju.

Starenje kože se manifestuje opuštanjem kože, odnosno gubitkom njene elastičnosti i čvrstine, kao i pojavom bora i linija na njenoj površini. Vremenom se stanje kože pogoršava, pa ona sve više gubi svoj volumen i postaje opuštenija, a bore su sve dublje i primetnije.

Jedan od jakih činioca koji utiču na proces i brzinu starenja svakako je genetska predispozicija, ali ni jako dobri geni ne mogu nam pomoći ukoliko koži ne posvećujemo dovoljno pažnje i konstantno je izlažemo nepovoljnim uticajima. U ovom tekstu odlučila sam da se osvrnem na najznačajnije postupke koji nam mogu pomoći da kožu održimo što duže mladolikom i maksimalno odložimo neminovno starenje kože, pa evo nekoliko saveta:

 

Kako usporiti starenje kože uz pomoć kreme za sunčanje?

Nije neka tajna da su sunčevi zraci najviše utiču na starenje kože, ali žene često odlučuju da zanemare ovu činjenicu. To je naročito izraženo u hladnijim mesecima, kada smatraju da nema opasnosti od jakog zračenja, pa ne pridaju značaj kremama sa UV zaštitom. Takođe, postoji i veliki broj onih koje u letnjim mesecima uživaju u suncu i smatraju da ih kreme za sunčanje ometaju u postizanju bronzanog preplanulog tena.

Ali, izgovor ne sme da postoji! Konstantno izlaganje sunčevim zracima dovodi do degenerativnih promena na vlaknima kolagena i elastina, što kao rezultat ima intenzivnije starenje kože, odnosno fotostarenje. Stoga, krema za zaštitu od sunca nije neophodna samo da bi se sprečilo neprijatno crvenilo, već i da bi se što duže održao mladalački izgled kože. Takođe, preparati sa UV zaštitom neophodni su i da bi kožu zaštitili od hiperprodukcije pigmenta melanina, odnosno stvaranja sunčanih pega i fleka. Dakle, svaki izlazak iz kuće zahteva kremu sa UV faktorom, bez obzira da li je sunčano ili oblačno vreme.

 

 

Kako usporiti starenje kože pravilnom negom?

Sećam se kada sam bila devojčurak, jedna dobronamerna gospođa mi je uputila savet koji sam zapamtila za ceo život. „Rednovno i adekvatno neguj svoju kožu svakog dana. Sada ti se to ne čini kao velika stvar, ali kad dođeš u poznije godine, tvoja koža će osetiti svaki dan izostavljene nege“. I ovo zaista jeste činjenica. U mlađim danima koža ima neverovatnu odbrambenu moć i sposobnost regeneracije, ali kako vreme prolazi, na njoj se prikažu sve posledice onih dana kada ste je zanemarivali i kada je patila.

Stoga, od velike važnosti je redovno koristiti preparate za negu kako biste usporili starenje kože. Dnevna i noćna krema pravilno odabrane po tipu i stanju kože, kao i piling i maska kojima ćete „počastiti“ kožu jednom nedeljno, ne smeju da budu luksuz, već obaveza. Naravno, i uklanjanje ostataka šminke, produkata metabolizma ili prljavštine iz spoljašnje sredine treba da se obavlja svakodnevno i bez presedana. Treba imati u vidu i da je zbog nedostatka prirodnih masnoća suva koža više sklona ubrzanom starenju, nego, recimo, masnija koja dosta sporije stari. Takav tip kože zahteva još ažurniju negu, ali i dodatne tretmane i preparate koji će usporiti starenje kože i stvaranje bora.

Još jedna od stavki koju žene često zaborave, ili smatraju da još uvek nije vreme za nju, je okoloočna krema. Baš često mi mušterije saopšte da ne koriste ovakav tip kreme, jer „nisu dovoljno stare“ ili „nemaju bore oko očiju“. Ali, činjenica jeste da je ova regija znatno siromašnija lojnim žlezdama nego ostatak lica i da je upravo zbog toga sklonija nastanku bora. Dakle, ne samo da je antirid krema neophodan deo nege, već se sa njom treba početi dosta rano, čak oko 24. godine života. Naravno, sve u cilju da se koži oko očiju obezbedi dovoljno masnoće, vlage i hranljivih materija, koje će preventivno delovati i usporiti starenje kože i stvaranja bora.

 

 

Antioksidansi usporavaju starenje kože

Po svim istraživanjima, slobodni radikali su najveći krivci za proces starenja. Svojim delovanjem oni čine da proteini poput kolagena i elastina izgube svoju biološku funkciju, što dovodi do promena u strukturi kože i smanjenja njene čvrstine, elastičnosti i vodovezujućeg kapaciteta. Slobodni radikali oslobađaju se prilikom normalnih metaboličkih procesa u organizmu, ali i kao posledica izloženosti negativnim uticajima iz spoljašnje sredine (aerozagađenja, duvanski dim ili UV zračenje).

Antioksidansi su supstance koje neutrališu ove procese, a starenjem kože se smanjuje njihova proizvodnja i snabdevanje organizma, pa je neophodno nadomestiti ih. Kao antioksidansi deluju vitamin C, vitamin E, vitamin A, beta karoten, koenzim Q10, bioflavonoidi, oligomeri proantocijanida itd. Da biste obezbedili svom organizmu dovoljno antioksidanasa koji će usporiti starenje kože, dobro je u negu uvrstiti kreme koje ih sadrže u svom sastavu. Takođe, jednako je bitno i da namirnice koje ih sadrže konzumirate redovno ili ih koristite za pripremu preparata za negu kože. Najznačajniji izvori antioksidanasa su zeleni čaj, koštice grožđa, uljani ekstrakt šargarepe i različito voće i povrće.

 

 

Usporite starenje kože redovnom hidratacijom

Voda čini veliki procenat kože i potrebna joj je za sve metaboličke procese, te nije neophodno objašnjavati koliko je velika njena uloga da bi se usporilo starenje kože. Ona joj daje volumen i punoću, štiti je od spoljašnjih uticaja i sprečava njena oštećenja i pucanje. Da bi koža izgledala normalno, sadržaj vode u površinskom sloju kože mora da bude iznad 10%. Da biste to postigli, osim redovnog unosa dovoljne količine vode u organizam, neophodno je koristiti preparate koji sadrže sastojke namenjene hidrataciji kože. U te svrhe možete aplikovati kreme sa lipidima - koji sprečavaju isparavanje vode sa površine kože, i ovlaživačima - čija je uloga da vezuju vodu u tkivu kože. Primer takvih proizvoda su oni koji sadrže kvalitetna biljna ulja, ali i druge materije, kao što su urea, kolagen ili hijaluronska kiselina. Primena preparata sa ovlaživačima kožu čini mekom i glatkom, a bore, linije i drugi znaci starenja postaju ublaženi i manje vidljivi.

 

 

Slični postovi

0 komentara

Postavite komentar